Beleef het Merenhoogland

- eindeloze vakantie mogelijkheden
   
De wandelliefhebber komt hier echt tot z’n recht in dit mooie en gevarieerde merenlandschap. Er zijn veel uitgezette routes door het bos en langs het water. Een van de mooiste routes is de Himmelbjerg route, een volledig gemarkeerde wandeling van 40 km rond de meren, met vele overnachtingsmogelijkheden onderweg. Er zijn ook talloze kortere wandelingen uitgezet met gekleurde markeringen in het bos, bij oude kloosters en door dorpskernen, of bijvoorbeeld rond een oude offerplaats uit de ijzertijd. Je kan uiteraard zelf ook op ontdekking op de vele wandelpaden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Gratis kaarten zijn verkrijgbaar via het toeristenbureau in Ry (Klostervej 3).
   

Zoete zomerdagen op het water.

Per kano van Ry naar Himmelbjerg (de kano huur je in Ry), of stroomafwaards paddelen op de mooie rivier de Gudenå is een geweldige natuurbeleving voor jong en oud. Of misschien is een tocht met een geluidsloze zonneboot (vaart op zonnecellen) meer iets voor jou? Je bent zelf schipper, dus regel je eigen bemanning. Je kan ook met de mooie oude Hjejle veerdienst mee op een rondje meren, vanaf Ry via Himmelbjerg naar Silkeborg en weer terug. Wil je weten wat er zoal in de meren hier zwemt, kom dan langs bij het zoetwatermuseum in Ry, dat in de zomer speciale arrangementen heeft voor kinderen. Geinspireerd door het rijke onderwater leven? Vissen kan natuurlijk ook! Wel even een visvergunning kopen, kan o.a. bij het toeristenbureau en online.
  
  

Op de fiets

In het Merenhoogland kan je heerlijk fietsen. De glooiende heuvels en mooie meren nodigen uit tot fietstochten. Er zijn diverse fietstochten uitgezet, van lange meerdaagse tochten tot korte tochtjes voor op een achternamiddag. Je kan er een aantal downloaden, of je eigen tocht samenstellen met de gratis fietskaarten van het toeristenbureau. Fietsen zijn te huur bij de fietsenwinkel in Ry, en een aantal campings hebben ook fietsen te huur.
   
   

MTB op hoog niveau.

Of je nu een uitdagende en technische route wilt doen of gewoon een leuk ontspannend ritje door het bos wilt maken, het Merenhoogland heeft routes voor elk niveau. De ambitieuse lokale MTB vereniging heeft diverse routes in de bossen rond Ry, Skanderborg en Silkeborg uitgestippeld voor  beginner tot gevorderde. Voor de serieuze MTBer is er ´Danmarks Tag´ (het dak van Denmarken), een routesysteem bij Himmelbjerg. Je kan de route downloaden op de Singletracker app. In Ry is er ook een bike-park waar je je techniek kan opfrissen. Mountainbikes (en ook gewone fietsen) kan je huren bij de fietsenwinkel in Ry.