Kultuur en culinair genieten in het Merenhoogland

In het Merenhoogland is er altijd iets gaande

Hou de ‘event calendar’ van het toeristenbureau Visitskanderborg in de gaten, er is het hele zomerseizoen een bruisende activiteit in deze regio. Ry heeft bijvoorbeeld op elke woensdag en in het weekend concerten in de haven, de galerieën hebben hun deuren open en op de Himmelbjerg is er muziek en rollenspel voor klein en groot.
           
   

Historisch Skanderborg

Skanderborg is genoemd naar de burcht aldaar (borg = burcht). Het meeste van het slot staat er niet meer, maar een van de torens is nu deel van de kerk. Dit oude deel van Skanderborg ligt aan het Skanderborgmeer, en is nu prachtig aangelegd als park. Daar is ook het historisch museum van Skanderborg, met een mooie tuin en een gezellig cafe aan het water. Een paar honderd meter verder liggen er bunkers uit de tweede wereld oorlog, twee ervan zijn ingericht als museum bunkers (tip: met een van de overgebleven ENIGMA machines!)
   
Het centrum van de stad is gezellig met winkeltjes, cafe’s en restaurantjes. Niet te missen is de Borgergade, waar nog huizen staan uit de middeleeuwen. Aan de overkant van het meer is er de Vestermølle, waar een museum en een restaurant is (en verkoopt ook zelfgemalen meel voor bijvoorbeeld pannekoeken).
   
   

Reis door het verleden

In deze regio zijn er talloze sporen van mensen uit vroegere tijdperken. Hunnebedden (gravhøj in het Deens), kloosters en historische boerderijen zijn overal te vinden. Er staan her en der stenen met runetekens uit de vikingentijd. Er is bijvoorbeeld een offerplek uit de ijzertijd, Illerup Ådal, waar je nu met een uitgezette route kan wandelen.   Een bezoek aan het nieuwe interactieve Moesgaard museum bij Aarhus is bijna een must, waar je de geschiedenis vanaf het stenentijdperk tot nu kan beleven. In het museum van Øm klooster leidt een oude monnik je rond en vertelt over het leven in de middeleeuwen (de museumwinkel verkoopt ook eigen abdij bier). Letterlijk op reis kan je met de historische trein van Bryrup naar Vrads.
  
    

Heerlijk genieten

Neem de veerboot over het meer en stap uit bij het idyllisch gelegen Hotel Julsø, en geniet van een lekker glas wijn op het terras aan het water, een maaltijd of gewoon een ijsje op een zonnige dag. Slenter door het mooie Ry en bezoek een van de restaurantjes, of ga naar een lokale kro (herberg) in een van de dorpjes. De chefs in het Merenhoogland staan bekend om hun hoge niveau en passie voor de Scandinavische kookkunst. Zin om in de vrije natuur te eten of fijn op de camping te borrellen? Stel je picknick samen uit de lokale produkten bij een van de farmshops, of winkels uit de regio.